Kineske kompanije interesuje poslovanje u Srbiji

Bez autora
Oct 06 2011

Ministar za infrastrukturu i energetiku u Vladi Republike Srbije Milutin Mrkonjić i ambasador Kine u Srbiji Džang Vansje istakli su danas da bi prilikom predstojeće posete Mrkonjića Kini mnoge od dosadašnjih dogovora kompanija iz dve zemlje trebalo konačno potvrditi, a neke ugovore, kao što je kredit sa "Eksim bankom", i potpisati. Mrkonjić je ambasadora Kine obavestio o velikom interesovanju koje kineske kompanije pokazuju za poslove u saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi u Srbiji. Ministar je posebno istakao modernizaciju železnice na Koridoru 10 i izgradnju putnog Koridora 11 od Beograda do Bara, za koje je ambasadoru uručio i detaljnije projekte. Takođe, Mrkonjić je naglasio i interesovanje kineske strane za privatizaciju "JAT tehnike", koja želi da investira u jedno takvo preduzeće za održavanje aviona u Evropi. Iz Vlade Srbije je najavljeno da se uskoro očekuje potpisivanje ugovora o dogovorenom kreditu sa "Eksim bankom" za revitalizaciju prve faze HE "Kostolac", a da bi odmah potom trebalo da počnu razgovori i o kreditu za drugu fazu. Postoji interesovanje kineskih kompanija za izgradnju reverzibilne HE "Ðerdap" III, HE "Bistrica", čija bi izgradnja mogla vrlo brzo da počne, TE "Nikola Tesla" III kod Obrenovca i TE "Štavanj".

Kineske kompanije interesuje poslovanje u SrbijiMinistar za infrastrukturu i energetiku u Vladi Republike Srbije Milutin Mrkonjić i ambasador Kine u Srbiji Džang Vansje istakli su danas da bi prilikom predstojeće posete Mrkonjića Kini mnoge od dosadašnjih dogovora kompanija iz dve zemlje trebalo konačno potvrditi, a neke ugovore, kao što je kredit sa "Eksim bankom", i potpisati.

Mrkonjić je ambasadora Kine obavestio o velikom interesovanju koje kineske kompanije pokazuju za poslove u saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi u Srbiji. Ministar je posebno istakao modernizaciju železnice na Koridoru 10 i izgradnju putnog Koridora 11 od Beograda do Bara, za koje je ambasadoru uručio i detaljnije projekte. Takođe, Mrkonjić je naglasio i interesovanje kineske strane za privatizaciju "JAT tehnike", koja želi da investira u jedno takvo preduzeće za održavanje aviona u Evropi.

Iz Vlade Srbije je najavljeno da se uskoro očekuje potpisivanje ugovora o dogovorenom kreditu sa "Eksim bankom" za revitalizaciju prve faze HE "Kostolac", a da bi odmah potom trebalo da počnu razgovori i o kreditu za drugu fazu. Postoji interesovanje kineskih kompanija za izgradnju reverzibilne HE "Ðerdap" III, HE "Bistrica", čija bi izgradnja mogla vrlo brzo da počne, TE "Nikola Tesla" III kod Obrenovca i TE "Štavanj".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik